Verklaring Comité Molukse Herdenking

Landelijke herdenking op 7 oktober 2021

2 september 2021

70 jaar Molukkers in Nederland - In aanwezigheid van demissionair minister-president Rutte, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Van Sprang en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vindt op 7 oktober een landelijke herdenking plaats die het verhaal van de Molukkers in de schijnwerpers zet. Plaats van handeling: de Lloydkade in de Rotterdamse haven. Hier, net als in Amsterdam, was de ontvangst voor de Molukkers koud en kil. Voorafgaand aan de herdenking, op 5 en 6 oktober, lezen een groot aantal burgemeesters en andere bekende Nederlanders alle namen op van de 12.900 KNIL militairen en hun familieleden die erop hadden gerekend na een half jaar weer naar huis te kunnen, naar een Vrije Republiek van de Molukken. Maar hoe anders liep het.

ed leatemia dinah marijanan vier generaties reizende tentoonstelling

links: Vier generaties Marijanan, door Ed Leatemia; midden: Passagierslijst; rechts: Vier generaties De Queljoe, door Ed Leatemia

ed leatemia willem thomas De Queljoe vier generaties reizende tentoonstelling

Tijd om het Molukse leed te erkennen

Op 21 maart 1951, zeventig jaar na aankomst van het eerste schip, de Kota Inten, deden de burgemeesters van elf gemeenten met een grote Molukse gemeenschap per brief een oproep aan de Nederlandse overheid om het leed te erkennen dat de Molukkers bij hun komst naar Nederland is aangedaan. Inmiddels hebben ruim honderd burgemeesters zich achter deze oproep geschaard.

> Lees hier de brief

privé collectie tahapary landelijke herdenking 7 oktober

Privé collectie Famile Tahapary

privé collectie tahapary landelijke herdenking 7 oktober

Hernieuwde aankomst en ontvangst

Op 7 oktober, zeventig jaar na aankomst van de twaalf schepen die tussen 21 maart en 21 juni 1951 aanmeerden in de havens van Rotterdam en Amsterdam, vindt op de Lloydkade een hernieuwde aankomst en ontvangst plaats. Om goed te maken wat destijds fout ging. En om aandacht te vragen voor een onderbelicht hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Opnieuw vaart er een schip binnen. Onder begeleiding van de Rotterdamse havendiensten en politieboten. De krijgsmacht geeft een eregroet en op de kade speelt een orkest. Demissionair minister-president Rutte en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Van Sprang zullen zich tot de Molukkers richten. Alles om recht te doen aan de Molukse gemeenschap die destijds alle reden had zich in de steek gelaten te voelen. Tegelijkertijd is ook het heden vertegenwoordigd. Zeventig rolmodellen komen de loopplank af. Allemaal zijn zij tweede, derde of vierde generatie Molukkers: Nederlanders die een waardevolle bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving en die hun talenten en potentieel ten volle hebben benut. Fotograaf Ed Leatemia, tweede generatie Molukker en opgegroeid in het voormalige Capucijnenklooster in Eijsden, heeft ze overtuigend geportretteerd in zijn fotoboek Role Models - 70 Molukse succesverhalen.

Reizende Tentoonstelling: In twee werelden | Molukkers in Nederland

Een ambulante tentoonstelling, samengesteld door Media Luna in opdracht van Stichting Peoples Media Foundation, reist vanaf 11 september door het land, drie jaar lang. De expositie bestaat uit zes containers met landelijk historisch materiaal over de Molukkers vanaf hun aankomst in 1951 tot nu toe. Hiernaast is in elke container ruimte voor lokaal materiaal, afhankelijk van de gemeente waar de tentoonstelling tijdelijk is gestationeerd. Het lokale materiaal biedt inzicht in het plaatselijke leven van Molukse gemeenschappen. In twee werelden | Molukkers in Nederland is een interactieve tentoonstelling. Aan de hand van identieke afbeeldingen zijn in iedere ruimte meerdere perspectieven te volgen en te beluisteren: bijvoorbeeld dat van een autochtone Nederlander, dat van een KNIL militair met zijn gezin, dat van diens terugblikkende kinderen of dat van de verantwoordelijke ambtenaren uit de top van de Nederlandse overheid.


Programma Herdenking

De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats op 7 oktober om 15.00 uur
Pers is hierbij van harte welkom, RSVP via arabella@coebergh.nl

15.00 uur ontvangst genodigden met een Moluks hapje en drankje
15.45 uur: welkomstwoord door burgemeester Aboutaleb
16.00 uur: hernieuwde aankomst en ontvangst
16.15 uur: toespraak van de Inspecteur-General der Krijgsmacht
16.20 uur: toespraak van de demissionaire minister-president
17.00 uur: sluiting

Over Media Luna Tell A Story

Media Luna Tell A Story is initiatiefnemer en producent van de Molukse Herdenking en de Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland. Oprichter is regisseur en producent Nathalie Toisuta; zij werkt al ruim 20 jaar voor onder andere War Child. Toisuta is ook zelf van Molukse afkomst. Haar vader kwam als kind op de Fairsea naar Nederland. Het is zijn geschiedenis, die in dit veelomvattende project haar krachtigste motivatie is. Media Luna onderhoudt speciaal voor deze gelegenheid een samenwerking met Stichting Peoples Media Foundation, een initiatief van fotograaf en schrijver Ed Leatemia. Diens foto's spelen een hoofdrol in de reizende tentoonstelling.

Deel een taboe

Aanmelden Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rondom de Reizende Tentoonstelling.