Verklaring Comité Molukse Herdenking

Landelijke herdenking 7 oktober uitgesteld

28 september 2021

70 jaar Molukkers in Nederland - De landelijke herdenking van zeventig jaar Molukkers in Nederland, op 7 oktober in Rotterdam, is verschoven naar het eerste kwartaal van 2022. Deze herdenking, een initiatief van het Comité Molukse Herdenking, heeft als doel het zeventigjarig verblijf van Molukkers in Nederland te markeren: door stil te staan bij de aankomst van Molukkers toen en tegelijkertijd betekenis te geven aan de Molukse geschiedenis voor de huidige en toekomstige generaties.

De herdenking op 7 oktober, bedoeld om het Molukse verhaal nationaal onder de aandacht te brengen, had zullen plaatsvinden in aanwezigheid van eerste generatie Molukse Nederlanders, van minister-president Rutte, Inspecteur Generaal der Krijgsmacht Van Sprang en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Het evenement zou live op NPO 1 worden uitgezonden.

Echter de opzet van de herdenking en de bijbehorende tentoonstelling is bij bepaalde delen van de Molukse gemeenschap niet in goede aarde gevallen. Met name op social media is het onrustig, hoewel er vaak ook positieve response is binnengekomen. Vanaf het allereerste begin heeft het Comité Molukse Herdenking alle kritiek en signalen serieus genomen en in veel gevallen ook kunnen weerleggen. Suggesties zijn in alle gevallen bekeken en/of overgenomen.

Nu heeft na goed overleg met de ministeries van Algemene Zaken en VWS het Comité Molukse Herdenking besloten de herdenking van 7 oktober te verschuiven naar het eerste kwartaal 2022. De organisatie acht het nodig om bestaande emoties meer ruimte te geven en ook om een breder draagvlak te creëren. Zij hoopt dit te bereiken door met verschillende Molukse belangenorganisaties inspraakbijeenkomsten te organiseren.

landelijke molukse herdenking 7 oktober uitgesteld

links: Hollandse Hoogte / Spaarnestad; midden en rechts: Ed Leatemia Fotografie

Het Comité Molukse herdenking

Het doel van het Comité Molukse Herdenking is om een herdenking te realiseren waarbij het unieke verhaal van de Molukkers in Nederland aandacht krijgt. Lid van het Comité is regisseur en producent Nathalie Toisuta. Zij is oprichter van Media Luna, en werkt al ruim 20 jaar voor onder andere War Child. Toisuta’s vader kwam in 1951 als kind op het schip de Fairsea naar Nederland. Het is zijn geschiedenis, die in dit veelomvattende project haar krachtigste motivatie is. Tevens lid van het Comité is fotograaf en schrijver Ed Leatemia, ook van Molukse afkomst. Diens vader kwam naar Amsterdam op de New Australia. Leatemia is tevens initiatiefnemer van Stichting Peoples Media Foundation. Van hem verscheen onlangs het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen. Daarin deelt hij in woord en beeld verhalen van zeventig Molukkers in Nederland die ieder op hun eigen manier successen behaald hebben.

< Terug

Deel een taboe

Aanmelden Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rondom de Reizende Tentoonstelling.