molukse herdenking 7 oktober comite molukse herdenking

De molukse herdenking


Het comité Herdenking Molukkers in Nederland organiseert een landelijke herdenking in samenwerking met Stichting Peoples Media Foundation en Media Luna. Tijdens deze herdenking worden de eerste en tweede generatie Molukkers die 70 jaar geleden per schip in Nederland aankomen geëerd. De herdenking zou op donderdag 7 oktober tussen 15:00 en 17:00 uur op de Lloydkade in Rotterdam plaatsvinden.

Iedereen kan zich alsnog aan blijven melden voor deze landelijke herdenking.

7 oktober Molukse Herdenking Rotterdam

EEn andere aankomst


Het idee is dat er een moderne interpretatie van de Kota Inten wordt ontvangen bij de Lloydkade in Rotterdam. Tevens arriveert dan een schip met aan boord 70 Molukse rolmodellen, voortgekomen uit de eerste generatie. Wanneer zij aan wal gaan zal door de Nederlandse Krijgsmacht een eregroet aan de 1e en 2e generatie op de kade worden gegeven. Nadat de rolmodellen hun plaats innemen tussen andere genodigden en belangstellenden zal iedereen toegesproken worden door demissionair minister president Rutte en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

Een blik op morgen


De integratie van de afgelopen 70 jaar wordt zichtbaar wanneer deze samen gevierd kan worden. Een viering waarbij het blik gericht wordt op de oogst die uit de eerste generatie Molukkers is voortgekomen. Een nieuwe generatie die al jarenlang hun bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Wij hopen met meer erkenning voor de open wond van de eerste generatie het blik van alle Molukkers in Nederland op de toekomst te richten. De 70 rolmodellen die deze oogst belichamen zijn terug te vinden in het boek ROLE MODELS van Ed Leatemia.

Een koud onthaal


Op 21 maart 1951 meert de Kota Inten aan bij de Lloydkade in de Rotterdamse haven. Aan boord van het schip zijn ongeveer 900 Molukkers. In totaal reizen in de eerste helft van 1951 ongeveer 12.500 Molukkers (toen nog Ambonezen genoemd) met twaalf grote scheepstransporten vanuit Java naar Nederland. Zij en hun meereizende gezinsleden weten niet beter dan dat hun verblijf in Nederland tijdelijk is. De militairen -vaak van vader op zoon- die het Koninklijke gezag in Nederlands-Indië gediend hebben worden ontvangen zonder enige égards. Zij die de Koningin zelf verwachten bij hun aankomst worden begroet met een ontslag uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Open wond


Het KNIL wordt op 26 juli 1950 opgeheven. De 62.000 KNIL-soldaten moeten kiezen: demobilisatie of opname in het Indonesische leger. De Molukken achterlaten om vervolgens ontslagen te worden valt vele nabestaande van de eerste generatie Molukkers nog altijd zwaar. Nadat hun voorouders Nederland generaties lang loyaal zijn gebleven. Dit blijft één van de grote pijnpunten uit de Molukse geschiedenis in Nederland. Het is als een open wond die nog steeds niet is geheeld. 70 jaar later is de tijd daar om de aankomst over te doen en hiermee de eer van de eerste generatie te herstellen. Een andere aankomst om deze open wond te helen.

7 oktober Molukse Herdenking Rotterdam Reizende TentoonstellingWanneer de Nederlandse samenleving de Molukse geschiedenis samen kan herdenken zal dat van zeer grote waarde zijn voor andere bevolkingsgroepen in Nederland. Ed Leatemia ziet een ongekend potentieel wat los kan komen als deze open wond heelt. Ed Leatemia ziet een ongekend potentieel wat los kan komen als deze open wond heelt. Deze eerbetonen zijn stappen richting erkenning en respect voor het Molukse volk en andere bevolkingsgroepen binnen de Nederlandse samenleving.

Deel een taboe

Aanmelden Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rondom de Reizende Tentoonstelling.