Molukkers
Eilanden en bevolking


Molukkers zijn mensen die hun wortels hebben op de Molukse eilanden in Oost- Indonesië. Indonesië bestaat uit meer dan 16.000 eilanden en is daarmee ‘s werelds grootste eilandstaat. Als je de landkaart van dit immense land over Europa zou leggen dan ligt het westen van Indonesië in Ierland en het oosten in Kazachstan. De bevolking telt momenteel zo’n 276 miljoen inwoners, waarvan er ruim 148 miljoen alleen al op het dichtbevolkte eiland Java wonen.

De groep Molukkers die in 1951 naar Nederland kwam, was voor­namelijk afkomstig van de midden Molukken en zuid-oost Molukken. Inmiddels spreekt men al van de vijfde generatie in Nederland.

▲ Indonesië vrij van de mercatorprojectie uitgedrukt in kilometers via thetruesize.com


De Molukken bestaan uit meer dan 1.000 eilanden, meer dan de helft hiervan is onbewoond. De Molukse archipel heeft een oppervlakte van 74.505 km2. De omvang van de bevolking bedraagt ruim 2 miljoen inwoners. Op de bewoonde eilanden leven verschillende volken met zeer uiteenlopende tradities en gewoonten. De oorspronkelijke bewoners zijn van Melanesisch-Austronesische komaf en worden veelal aangeduid met de verzamelnaam Alfoeren.

Previous
Next

De Alfoeren van het banda-eiland seram


De eerste bewoners van de Molukken heten Melanesiërs. Rond 4000 v. C. arriveren er Austronesiërs. Zij mengen met elkaar en zo ontstaat een verscheidenheid aan bevolkingsgroepen die worden aangeduid als de Alfoeren van de Molukken.

Deel een taboe

Aanmelden Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rondom de Reizende Tentoonstelling.