Ben Maelissa

Ben Maelissa begint in 1988 bij de Danser Group en is sinds 2000 CEO en mede-eigenaar. Danser is opgericht in 1988. De Danser Group is een onafhankelijke logistiek dienstverlener en een van de grootste containeroperators in Europa (binnenvaart en spoor). Het heeft een jaarlijks containervolume van 1,5 miljoen TEU. Danser verbindt zeehavens in de regio ARA (Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam) met het Europese achterland. Danser Group heeft als eerste een ‘Liquid Natural Gas’ (LNG) refit op een bestaand binnenvaartschip gerealiseerd.

Zijn vader was KNIL-soldaat 1e klasse en behoorde tot de Molukkers die in 1951 als eersten met de Kota Inten aankwamen in Rotterdam. Zijn vader stierf vrij jong. Van zijn moeder leert hij ondernemen, haar ouders waren ondernemers met een groentezaak. “Als kind uit een gemengd huwelijk heb ik dus twee werelden leren kennen, wat me heeft verrijkt. Mijn vrouw Angelique Aijpassa is Moluks-Indisch en we trouwden volgens de Molukse tradities. Dus in klederdracht met de voorgeschreven rituelen eromheen. Ondanks dat wij nooit in een Molukse wijk hebben gewoond, zorgen we ervoor dat we binding behouden met de gemeenschap.”

Ondernemen
“Ondernemer worden kwam op mijn pad toen hij er klaar voor bleek, want je moet dan ook bereid zijn de consequenties en verantwoordelijkheid te aanvaarden.” Samenwerking en interne educatie is wat een onderneming beter en sterker maakt. Volgens Ben is het voor een onderneming noodzakelijk om kennis en ervaringen zoveel mogelijk te waarborgen en over te dragen. In zijn visie vereist ondernemerschap primaire eigenschappen als discipline en doorzettingsvermogen.

“Tot dusver is het mooiste moment in mijn loopbaan de benoeming tot Honorair Consul voor Zwitserland in Rotterdam. Naast het opkomen voor de belangen van de Zwitserse burgers in deze regio, speelt mijn netwerk in de Rotterdamse haven en de internationale transportwereld een rol van betekenis. De oprichter en naamgever van ons bedrijf, Hein Danser, was voor mij een rolmodel. Hij gaf me het gevoel en inzicht dat alles mogelijk is wanneer je er werkelijk met overtuiging voor gaat.“

Andere activiteiten van Ben Maelissa:

– Honorair Consul voor Zwitserland in Rotterdam
– Vice President van de Rotterdam Port Promotion Council
– Bestuurslid Deltalinqs
– Bestuurslid Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart
– Lid Economic Development Board Drechsteden
– Bestuurslid International Container Barge Operators (ICBO) in Antwerpen

De Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland is een initiatief van Nathalie Toisuta. De realisatie vindt plaats door Peoples Media Foundation en Media Luna. Voor vragen: info@reizendetentoonstelling.nl