Ron Habiboe

Lees het voor- en nawoord van Ed uit zijn boek Role Models

Ron Habiboe is historicus en doet al vele jaren onderzoek naar de geschiedenis van de Molukken en de Molukkers. Hij is directeur geweest van informatie- en documentatiecentrum Maluku en heeft in het verleden in samenwerking met het Moluks Museum een interviewproject gedaan naar de invloed van de Tweede Wereldoorlog op het leven van Molukkers.

‘’Als historicus is het mijn drijfveer om de diversiteit van de Molukse geschiedenis en cultuur te laten zien. Wat voor mij betekent dat mijn verhaal niet alleen gaat over lekker eten, het KNIL of de RMS.” Toen in 1999 op de Molukken de burgeroorlog tussen moslims en christenen uitbrak, geeft Ron leiding aan bureau Infodoc Maluku. Wat speciaal in dat jaar wordt opgezet om de informatie vanuit Indonesië en de Molukken te verzorgen voor politici, academici en de gehele Molukse gemeenschap in Nederland.

Onderzoek
De Molukse gemeenschap is lang gericht gebleven op het christelijke geloof, het KNIL en de RMS, terwijl de geschiedenis van de Molukkers veel diverser is. Aanvankelijk wisten weinig mensen dat er Molukse moslims zijn. En, zo was er ook een groep die naar Amerika emigreerde en Molukkers die niet gericht waren op de terugkeer naar de Molukken.

De verhalen over de oorsprong en culturen van Ceram, Ambon en de Leaseeilanden zijn vaak anders dan die van Ternate of bijvoorbeeld de eilanden ten zuiden van Kei. “Ik ben dan ook gedreven om een inclusief, divers beeld van de Molukse gemeenschap en cultuur te laten zien. Want er valt meer te vertellen dan alleen het verhaal van de christelijke KNIL-soldaat uit de Midden-Molukken.’’

De Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland is een initiatief van Nathalie Toisuta. De realisatie vindt plaats door Peoples Media Foundation en Media Luna. Voor vragen: info@reizendetentoonstelling.nl