Lesmateriaal

Er is een lespakket ontwikkeld voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs. En voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Na bezoeken aan de tentoonstelling volgen er suggesties voor opdrachten zoals het maken van een reisverslag of het maken van een Spoken Word.

Ook is er een algemene inleiding voor het lespakket. U bent natuurlijk altijd vrij om daar eigen opdrachten aan te verbinden of alleen de tentoonstelling te bezoeken.

Het Vfonds

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrijheid, Vrede en Veteranen) heeft een diepe betrokkenheid bij educatieve projecten die bijdragen aan het bewustzijn over vrede, democratie en de complexe gevolgen van oorlog. De financiering van het lespakket dat deel uitmaakt van de reizende tentoonstelling “70 Jaar Molukkers in Nederland” is een natuurlijke uitbreiding van hun steun aan de tentoonstelling zelf. Dit lespakket biedt een lesprogramma, waarmee jongere generaties kunnen leren over de unieke en vaak onderbelichte geschiedenis van de Molukse gemeenschap in Nederland, hun rol en ervaringen tijdens en na de dekolonisatie van Indonesië, en hun bijdragen als onderdeel van het KNIL. Door het onderwijzen van deze thema’s op scholen, bevordert het vfonds het begrip van vrede, vrijheid en de waarde van democratie bij jongeren. Het lespakket draagt bij aan de vorming van een geïnformeerde, empathische en betrokken toekomstige generatie, die de lessen van het verleden kan gebruiken om bij te dragen aan een vreedzamere en rechtvaardigere samenleving. Zo versterkt het vfonds zijn missie om de herinnering aan de gevolgen van oorlog levend te houden en educatie over vrede en vrijheid te stimuleren.

De Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland is een initiatief van Nathalie Toisuta. De realisatie vindt plaats door Peoples Media Foundation en Media Luna. Voor vragen: info@reizendetentoonstelling.nl