Generatie Lijnen en de geschiedenis die een ieder in zich draagt

Wij dragen ergens allemaal de geschiedenis mee van onze ouders en voorouders. Of we nou willen of niet. Dat is groter dan wie wij zijn. En of we er wel of geen bewustwording over hebben. Een mooie uitspraak is daarover dat wij vaak zeggen; “Ik ben een individu” en dat is een waarheid maar ook een leugen. Wij zijn onderdeel van een groter verhaal. En steeds schrijven wij daar een nieuw hoofdstuk in.

Nathalie Toisuta wilde dit gegeven heel graag vastleggen in een beeld wat dit zegt. Geïnspireerd op een eerder beeld wat zij ooit zag. Waarin zichtbaar wordt hoe wij onze voorouders onbewust dragen en vaak ook  loyaal aan hen zijn maar ook aan het grotere groepsgeweten. Vele generaties Molukkers zijn inmiddels in Nederland geboren, groeien hier op en vinden hun wortels. Toch dragen zij ook allemaal de geschiedenis van hun ouders of voorouders in zich. Het verdriet, heimwee maar ook hun ongelooflijke veerkracht en talent om hoe dan ook een bestaan op te bouwen. Ed Leatemia heeft daar een prachtige serie van gemaakt die in de tentoonstelling terug te vinden is.

“Fijn dat er aandacht is voor deze verschrikkelijke geschiedenis.”

Meur Jansen

De Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland is een initiatief van Nathalie Toisuta. De realisatie vindt plaats door Peoples Media Foundation en Media Luna. Voor vragen: info@reizendetentoonstelling.nl