Steun en samenwerkingen


Zonder de steun van verschillende auteurs, journalisten, historici, beeldredacteurs, fotografen en een publieke omroep zou de Reizende Tentoonstelling niet kunnen bestaan. Hieronder leest u wie er onder andere hebben bijgedragen.

Mede dankzij deze samenwerkingen kunnen wij unieke beelden, verhalen en perspectieven met elkaar verweven en u een bijzondere tentoonstelling bieden.

Danser group

Danser is een onafhankelijke logistieke dienstverlener en een van de grootste containeroperators van Europa (binnenvaart en spoor). Sinds de oprichting in 1982 is Danser uitgegroeid tot een multimodale operator met een jaarlijks containervolume van 1,3 miljoen TEU (Twenty Foot Equivalent Unit). Zij stellen alles in het werk om zorgeloos containervervoer voor onze klanten te realiseren. En daar krijgen zij energie van!

Met 140 medewerkers werkt de logistieke dienstverlener dagelijks aan het optimaliseren van containerstomen. Naast een eigen vloot koppelverbanden heeft Danser de beschikking over ruim 60 charterschepen. De combinatie van binnenvaart- en spoordiensten maakt het verschil. Al naar gelang van de wensen van hun klanten kiezen zij de best passende modaliteit. Ook beschikken zij over de mogelijkheden voor het voor- en natransport per truck en bijkomende diensten als documentatie en inklaring.

> Projecten over water
> CEO Ben Maelissa

BNNVARA

Net als BNNVARA hebben wij een wereld voor ogen met gelijke kansen voor iedereen. Een duurzame, inclusieve samenleving waarin iedereen deelt in de welvaart en het plezier. Alles wat zij maken, staat in het teken daarvan. BNNVARA levert fragmenten uit de documentaire-serie 'Molukkers in Nederland – 70 jaar op weg naar huis' van journalist en historicus Coen Verbraak.

BNNVARA doorbreken met hun programma's taboes, maken ze bespreekbaar en willen de best verkrijgbare versie van de waarheid boven tafel krijgen. Ze zijn verantwoordelijk voor de start van vele belangrijke discussies en houden die net zo lang levend tot er iets verandert. Net als hen laten ook wij niet los.

'Molukkers in Nederland – 70 jaar op weg naar huis' was vanaf 19 mei vier weken lang op woensdag om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. Schrijfster Sylvia Pessireron en journalisten Coen Verbraak en Rens Broekhuis deden samen de research voor de serie en interviewen veertien Molukkers uit verschillende generaties. Onder de geïnterviewden bevinden zich o.a. Dinah Marijanan en historicus Ron Habiboe. Beide ook betrokken bij het samenstellen van de Reizende Tentoonstelling.

> Pers
> Uitzending gemist

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Staatssecretaris Blokhuis wil dat er meer bekend wordt over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië. Hij zegt dat na gesprekken met leden van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland en op basis van onderzoek van een bureau. Uit de gesprekken komt naar voren dat veel leden van de Indische en Molukse gemeenschap erkenning willen voor wat ze hebben meegemaakt. Het gaat dan om wat er tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en in Nederland is gebeurd en over de waarde van de Indische en Molukse gemeenschap in Nederland nu.

Ed van der Elksen

Slenterend door wereldsteden als Parijs, Tokyo, Hong Kong en Amsterdam of rondtrekkend door Afrika en Japan richtte Ed van der Elksen zijn camera bij voorkeur op karaktervolle en opvallende individuen. Ed van der Elsken is geboren in Amsterdam in 1925. Hij woont en werkt van 1950 tot 1954 in Parijs. Vele van zijn foto's zijn opgenomen in de eregalerij van de Nederlandse fotografie.

Het Nederlands Fotomuseum beheert het complete negatieven- en dia-archief van Ed van der Elsken. Het museum heeft met succes een grote restauratieproject van meer dan 42.000 kleurendia’s van fotograaf Ed van der Elsken afgerond. Daarmee is het kleurenwerk van een van de invloedrijkste Nederlandse fotografen veiliggesteld voor de toekomst.

Dit werd eerder al gevierd met de overzichtstentoonstelling Lust for Life | Ed van der Elsken in kleur en een omvangrijke publicatie over zijn kleurenwerk. Begin jaren '70 fotografeerde Van der Elsken o.a. Zuid-Molukkers in de Molukse wijk van Tiel. Een nooit eerder vertoonde selectie van deze serie zal als één van de perspectieven dienen binnen de Reizende Tentoonstelling.

> Nederlands Fotomuseum, Lust for Life (2019)
>
Biografie

Deel een taboe

Aanmelden Nieuwsbrief

Via onze nieuwsbrief wordt u op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen rondom de Reizende Tentoonstelling.