Nathalie Toisuta

Lees hier hoe de herdenking en Reizende Tentoonstelling tot stand zijn gekomen.

Nathalie is eigenaar en oprichter van Media Luna | Tell A Story en vertelt al haar hele leven verhalen als regisseur en producent. Zij werkt ruim 20 jaar voor War Child en werkte o.a. samen met Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Kids Rights, Dance4Life, het Vredespaleis, het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Oorlogsgravenstichting, Simavi, De Efteling, en nog veel meer organisaties.

Vanuit Media Luna kan ik vaak verschillende verhalen vertellen, van de Efteling als sprookjestuin tot War Child als oorlogsgebied en van een serie over Marco Borsato tot een concertregistratie van Trijntje Oosterhuis. Maar het verhaal van de Molukkers en hun aanwezigheid in Nederland is eigenlijk te bizar, waardoor voor mij als producent de vraag resteert: waarom is ons verhaal niet veel bekender?

‘’Het lijkt mij afschuwelijk om het land waar je bent geboren, dat je lief is, waar je met je blote voeten door het zand liep, waarvan de geuren, de kleuren, de zon en de klanken je herinneren aan je jeugd en je eigenlijke thuis vormen, achter te moeten laten. Echt een gruwel dat je nooit echt afscheid hebt kunnen nemen en je niet wist of je er ooit zou terugkeren.”

Verhoudingen
De wording van de Molukse geschiedenis in Indonesië heeft in de jaren 1970 geleid tot gewelddadige acties van geradicaliseerde jongeren in Nederland. De ontwikkeling van dit historische tijdpad biedt anno nu een generiek zicht op het ontstaan van terrorisme, maar laat tegelijk zien hoe verhoudingen weer goed kunnen komen. “Want zoals filosoof Soren Kierkegaard zegt; het leven dient voorwaarts geleefd te kunnen worden door het achterwaarts te willen begrijpen. Nederland heeft het hard nodig dat dit soort verhalen verteld worden.”

Haar vader is een oorlogskind van acht jaar als hij met zijn broertje naar Nederland komt, samen met het nieuwe gezin van haar opa. “Wie kan zich voorstellen hoe groot zijn verlies, verdriet en heimwee naar de Molukken moet zijn geweest, zijn geboorteland waar ook zijn moeder was achtergebleven? Mijn vader heeft het in het nieuwe gezin niet makkelijk gehad in Nederland. Helaas speelt dit voor hem soms nog steeds, wat ik als intens verdrietig ervaar.”

Haar vader is net als vele anderen slachtoffer van een veel te grote geschiedenis. Ze voelt een verplichting om zich over onrecht uit te blijven spreken en daar waar zij kan ook als Molukker hun controversiële verhaal te vertellen. “En ik zal altijd proberen bij te dragen aan een veilige samenleving. Als ik hierin mag slagen, ben ik succesvol.”

De Reizende Tentoonstelling In Twee Werelden | Molukkers in Nederland is een initiatief van Nathalie Toisuta. De realisatie vindt plaats door Peoples Media Foundation en Media Luna. Voor vragen: info@reizendetentoonstelling.nl